България е почти на дъното в развиването на проекти с изкуствен интелект

Очаква се AI и роботиката да доведат до създаването на 60 млн. работни места в световен мащаб до 2025 г.

02.05.2024 | 12:52 Редактор: Толя Стоянова
България е почти на дъното в развиването на проекти с изкуствен интелект

Страната ни изостава в развитието на проекти с изкуствен интелект. София отделя само 0,62% от средствата за цифровизация за такива проекти. Само Нидерландия дава по-малко с ниво от 0,59%, показва проучване на Papazoglu et al. за 2023 г.

Проучването разглежда средствата от инструмента Next Generation EU (NGEU) и неговия Механизъм за възстановяване и устойчивост (RRF). NGEU и RRF представляват 70% от общите инвестиции в цифровата трансформация. За България са отпуснати 10,18 млн. евро от общо 117 млрд. евро, представени от NGEU за цифрова трансформация. Италия е начело с отпуснати 42 млрд. евро, а за съседна Румъния са предвидени 49,8 млн. евро.

AI променя глобалния икономически пейзаж, като се превръща в основна сила в цифровата област и стимулира иновациите в различни сектори. Според прогнозите на индустрията до 2030 г. приносът на AI за световната икономика ще е повече от 11 трлн. евро. Очаква се AI и роботиката заедно да доведат до създаването на около 60 млн. нови работни места в световен мащаб до 2025 г., което подчертава решаващото значение на цифровизацията за стимулиране на икономическия растеж.

В целенасочени усилия да се изравни със световните технологични лидери, Европейският съюз засилва усилията си за интегриране и развитие на AI, като поставя специален акцент върху укрепването на цифровата инфраструктура и способности в своите държави членки.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pixabay