Учени създадоха алгоритъм за предсказване на болести и климатични бедствия

Може да идентифицира точки в данните, които показват наближаване на повратен момент

02.05.2024 | 09:31 Редактор: Толя Стоянова
Учени създадоха алгоритъм за предсказване на болести и климатични бедствия

Учени разработиха алгоритъм за прогнозиране на болести и климатични катастрофи. Изследователи от университета в Бъфало (САЩ) са открили начин да предвидят кога дадена система ще достигне критичен праг, известен като повратна точка, след което промените могат да се ускорят или да станат необратими. Резултатите, публикувани в списанието Nature Communications, могат да се използват за прогнозиране.

Новоразработеният алгоритъм може да идентифицира точки в данните, които показват наближаване на повратен момент. В основата си той използва стохастични диференциални уравнения, за да наблюдава възли с данни и след това да определи кои от тях да използва за изчисляване на сигнал за ранно предупреждение. Всеки възел с данни се променя до известна степен с течение на времето, но някои може да се променят по-рано и по-радикално от други с наближаването на повратна точка. Избирането на правилния набор от възли може да подобри качеството на сигнала за ранно предупреждение и така да предотврати загубата на ресурси за наблюдение на неинформативни възли, предаде БГНЕС.

Алгоритъмът включва напредъка в мрежовата наука на процеса. Например, скорошни изследвания разглеждат психичните разстройства като мрежи от симптоми, които си влияят взаимно чрез вериги за обратна връзка. Загубата на апетит може да означава появата на пет други симптома в близко бъдеще, в зависимост от това колко близо са тези симптоми един до друг като възли в мрежа.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Pexels