Климатичните промени влошават здравето на милиарди работници, хиляди губят живота си

Засегнати са 70% от световната работна сила

22.04.2024 | 16:23 Редактор: Беатрис Младжова
Климатичните промени влошават здравето на милиарди работници, хиляди губят живота си

Над 2,4 млрд. служители - или 70% от световната работна сила, са изложени на рискове за здравето, причинени от изменението на климата. Това показват данни на Международната организация по труда.

Докладът е публикуван в Международния ден на Земята и цитиран от Bloomberg. В него се казва също, че годишно се губят 18 970 живота и общо 2,09 млн. години живот заради 22,87 млн. свързани с работата здравословни проблеми, дължащи се на прекомерна топлина.

"Хиляди други умират от отравяне с пестициди, замърсяване на въздуха на работното място, слънчева ултравиолетова радиация и паразитни и векторно преносими болести", изтъкват изследователите на МОТ.

Според прогнозите през 2024 г. температурите ще бъдат толкова високи, че някои експерти вече очакват миналогодишният рекорд за най-гореща година да бъде счупен. 

Докладът на организацията също така показва, че 1,6 млрд. работници са изложени на ултравиолетово лъчение, като поради това годишно от немеланомен рак на кожата умират повече от 18 960 души. Същевременно други 1,6 млрд. души са изложени на замърсяване на въздуха на работното място, което води до 860 хил. смъртни случая сред работещите на открито.

Над 870 млн. служители в селското стопанство вероятно са изложени на въздействието на пестициди и това води до над 300 хил. смъртни случая след отравяне. МОТ регистрира и 15 хил. смъртни случая годишно, свързани с работа, която е пряко свързана с излагането на паразитни и векторно преносими заболявания.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС