Разбиха голям уебсайт за онлайн измами, откраднал данните на хиляди хора

LabHost е получила номерата на 480 хил. кредитни карти, 64 хил. PIN кода, както и над 1 млн. пароли

18.04.2024 | 22:15 Редактор: Толя Стоянова
Разбиха голям уебсайт за онлайн измами, откраднал данните на хиляди хора

Голям уебсайт за измами, използван от хиляди престъпници, за да подмамят хората да им дадат лична информация, включително имейл адреси, пароли и банкови детайли, е бил разбит от международната полиция, пише CNBC. Британската Metrpolitan Police обяви, че уебсайтът, наречен LabHost, е използван от 2000 престъпници, за да краде лични данни на хора.

Досега полицията е идентифицирала малко под 70 хил. отделни жертви от Великобритания, които са въвели данните си в един от уебсайтовете на LabHost. Общо 37 заподозрени са арестувани досега. Освен това полицията е спряла уебсайтовете на LabHost и е заменила информацията на страниците ѝ със съобщение, в което се посочва, че властите са иззели услугите. LabHost е получила номерата на 480 хил. кредитни карти, 64 хил. PIN кода, както и над 1 млн. пароли, използвани за уебсайтове и други онлайн услуги. Полицията вече се е свързала с близо 25 хил. жертви във Великобритания, за да ги уведоми, че данните им са били компрометирани.

Полицията твърди, че LabHost е създадена през 2021 г. от криминална кибермрежа, която се е опитвала да измами жертвите да предоставят ключова информация, позволяваща личната им идентификация, като банкови детайли и пароли, като е създавала фалшиви уебсайтове. Престъпниците са успели да измамят жертвите чрез съществуващи сайтове или през нови уебсайтове, имитиращи тези на надеждни компании, включително банки, доставчици на здравни и пощенски услуги.

"Онлайн измамниците смятат, че могат да действат безнаказано. Те вярват, че могат да се скрият зад дигитални самоличности и платформи като LabHost, и са абсолютно уверени, че тези сайтове са непробиваеми от полицията", заяви заместник-комисарят на Metropolitan Police Service Дейм Лин Оуенс.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pixabay