Хакери откраднаха данни за руски затворници, за да отмъстят за смъртта на Навални

Те имат и информация за осъдени

01.04.2024 | 17:11 Редактор: Искра Ангелова
Хакери откраднаха данни за руски затворници, за да отмъстят за смъртта на Навални

Група антикремълски хакери получи достъп до компютърната мрежа, управлявана от руската Федерална служба на затворите (ФСЗ) и заяви, че се е сдобила с данни за стотици хиляди затворници, след смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални в наказателна колония, съобщи CNN, цитирани от Укринформ.

Според хакерите те са получили достъп до базата данни на агенцията, която съдържа информация за приблизително 800 000 руски затворници, техните семейства и контакти, включително и данни за осъдени, излежаващи присъдите си в колонията, в която Навални почина на 16 февруари.

На сайта на службата на затворите хакерите публикуваха снимка на покойния опозиционен лидер заедно със съпругата му Юлия по време на политически митинг.

"Хакерите, които твърдят, че са с различен етнически произход, включително руски емигранти и украинци, споделят данните с надеждата, че някой може да се свърже с тях и да помогне да се разбере какво се е случило с Навални", каза един от кибернападателите, който съобщи пред CNN, че е участвал в пробива на компютърната мрежа.

Анализ на CNN откри няколко дублиращи се записа в базата данни, но въпреки това тя съдържа информация за стотици хиляди хора. CNN успя да свърже и няколко имена, видени в моментните снимки, споделени от хакерите, с хора, които в момента са в руски затвор, според публичните регистри.

Групата също така е получила достъп до онлайн магазина на затвора, където семействата на затворниците могат да купуват храна за тях, и промени цените на някои стоки само на една рубла. Това става ясно от екранни снимки и видеоклипове, публикувани от хакерите, пояснява БТА.

Групата е публикувала на сайта на магазина и снимката на Навални. Тя е изпратила предупреждение до администраторите на онлайн магазина на затвора да не премахват изображението и казва, че ще продължи да унищожава един от сървърите му, ако администраторите не се вслушат в предупреждението.

Снимка: БГНЕС