Най-добрите дизелови двигатели ще ви впечатлят с характеристики

Вашият сред тях ли е?

15.04.2024 | 14:07 Редактор: Толя Стоянова
Най-добрите дизелови двигатели ще ви впечатлят с характеристики

Приключи ерата на двигателите, които изкарваха милион километра без проблем. Все още обаче има много двигатели в експлоатация, които впечатляват с дълголетие и надеждност, категорични са от Autonews.

Всеки модел, пуснат в серия, има приблизителен срок на експлоатация преди основен ремонт. Конкретният пробег е посочен в документите на производителя, като той, разбира се, зависи от десетки фактори, които често са трудни за прогнозиране. Ето кои са най-добрите дизелови двигатели:

Mercedes 3.0 CDI (OM642)

  • Обем в литри и архитектура на цилиндровия блок: 3.0 V6
  • Мощност: 184-265 конски сили
  • Години на производство: 2005-2014 г.

V-образният "шестак" с алуминиев блок и бутала има инжекционна система Common Rail и охладител за рециркулация на отработените газове EGR. Забележителна характеристика на OM642 е самопочистването на филтъра за твърди частици с помощта на собствени средства на контролния блок. Това спестява на собственика необходимостта от периодично добавяне на урея, както при някои особено напреднали дизелови двигатели. OM642 е най-модерният двигател в този списък, като той трудно може да се мери с легендарната надеждност на по-старите дизелови двигагели на Mercedes, но все пак е достоен техен наследник.

Volkswagen 1.9 TDI (AFN, 1Z, AAZ, AHU)

  • Обем в литри и архитектура на цилиндровия блок: 1.9 R4
  • Мощност: 75-110 конски сили
  • Години на производство: 1991-2010 г.

Единственото слабо място в общата практика на работа на този двигател е ангренажният ремък. Препоръчва се да се сменя на всеки 60 000 км и ако собственикът забрави да го стори, това често води до най-тежки последици. Като цяло този двигател е структурно прост, не е претоварен и в резултат на това е много непретенциозен. Системата за захранване се основава на разпределителна инжекционна помпа и механични инжектори, което също дава предимството на не твърде висока селективност на качеството на горивото.

BMW 2.5d / 3.0d (M57)

  • Обем в литри и архитектура на цилиндровия блок: 2.5-3.0 R6
  • Мощност: 163-286 конски сили
  • Години на производство: 1998-2013 г.

Баварският M57 е седемкратен носител на различни награди "Двигател на годината". По време на производствения период той се предлагаше в две модификации - 2,5 и 3 литра. Въпреки че M57 първоначално беше в стила на старите двигателя, до края на жизнения си цикъл придоби всички модерни атрибути - променлива геометрия на турбината, фазови превключватели, впръскване Common Rail и EGR. Много забележителна характеристика на агрегата е верижното задвижване на синхронизацията, което е официално проектирано за целия експлоатационен живот на двигателя.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pexels