Краят на една ера: Volvo пусна последната си кола с дизелов двигател

Компанията постепенно започва да произвежда само електрически автомобили

27.03.2024 | 12:02 Редактор: Беатрис Младжова
Краят на една ера: Volvo пусна последната си кола с дизелов двигател

Тази седмица Volvo Car AB произведе последния си автомобил с дизелов двигател, слагайки край на една ера за компанията, която планира до 2030 г. да произвежда само електрически превозни средства.

Всъдеходът XC90 слезе от поточната линия в завода в Торсланда, Швеция, във вторник вечерта. Volvo Car постепенно се отказва от тази технология точно в момент, когато глобалното търсене на електромобили се охлажда, въпреки че все още ще произвежда автомобили с бензинови двигатели.

"Напълно сме уверени, че имаме много добри предложения за клиентите дори и без дизела", заяви в интервю Ерик Северинсон, изпълнителен директор на Volvo Car, отговарящ за новите автомобили и стратегията на дейността.

Други автомобилни производители не са стратегически ангажирани относно това кога очакват да се откажат от двигателите с вътрешно горене, а някои от тях отстъпиха от целите си за електрически превозни средства. Миналия месец Mercedes-Benz Group AG оттегли прогнозата си за продажбите на тази технология и сега очаква автомобилите, задвижвани с батерии, да останат на по-малко от половината от продажбите си за по-дълго време от предвиденото.

Въпреки че Volvo Car ще продължи да подкрепя клиентите си с дизелови двигатели и да предлага резервни части, тя не се бави с електрическите превозни средства, тъй като технологията все още предлага по-голям растеж в дългосрочен план, каза Северинсон.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС