Как да тонираме предните стъкла, без да си навлечем проблеми с КАТ?

Малко хора знаят, че в магазините има специални фолиа

13.04.2024 | 08:36 Редактор: Деси Николова
Как да тонираме предните стъкла, без да си навлечем проблеми с КАТ?

Повечето спазващи закона собственици на автомобили знаят, че не можете да тонирате предните странични стъкла на колата. Ако не искате постоянно да се обяснявате със служителите КАТ и да плащате глоби. Всъщност това изобщо не е вярно.

Яркото пролетно слънце ежегодно принуждава много шофьори да мислят за начини да защитят собствения интериор на личния си автомобил. Идеалният вариант е стандартно тониране и на предните странични стъкла, но това не е възможно. Законът изисква светлопропускливостта на предните стъкла да е най-малко 75%. Което на пръв поглед слага край на самата идея за бягство от слънцето с помощта на тониране.

Малко хора обаче знаят, че в магазините има специални атермални фолиа за автомобилно остъкляване. Те са практически прозрачни, но въпреки това намаляват светлопропускливостта. Принципът на действие на такова покритие е свързан с неговата многослойна структура.

За да се получи, върху полимерната основа се нанася тънко покритие, съдържащо частици от определени метали. Последните отразяват или абсорбират ултравиолетовата част от слънчевия спектър, а също така предотвратяват проникването на инфрачервено лъчение през стъклото. Някои видове фолио имат допълнително защитно покритие, което прави този нюанс много по-устойчив на износване.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR