Двоен скок на цените на техническите прегледи на автомобилите

За бусове и малки камиони цената е над 100 лева

11.04.2024 | 22:44 Редактор: Деси Николова
Двоен скок на цените на техническите прегледи на автомобилите

Почти двойно поскъпват техническите прегледи на автомобилите, а като причина за драстичното поскъпване експертите посочват вдигането на минималната работна заплата. Ако до момента шофьорите плащаха между 45 и 60 лева, сега цената се увеличава до 90 лева, а в някои пунктове може да достигне и 100-110 лева.

Все още цените в много от пунктовете са 60 лева, но в тези на СБА прегледът струва 70 лева. Автомобилите с газови уредби, таксиметровите коли с газова уредба, както и джиповете плащат повече. За бусове и малки камиони цената е над 100 лева.

Само в София регистрираните превозни средства са близо милион, като повечето от тях трябва да минават на преглед всяка година. Изключение правят новите автомобили, които се не проверяват на първите 2 години.

До средата на тази година всички пунктове за технически прегледи в страната трябва да са оборудвани с нов софтуер, с който ще се осигури връзка с ИА "Автомобилна администрация" по време на прегледа. Така показателите от измерването на съдържанието на вредни емисии в автомобилите ще постъпват директно в информационната система на агенцията. Целта е да се намали възможността за манипулиране на тези данни.

 

"Сроковете за въвеждането на новата система се променяха няколко пъти. Последният краен срок, който беше обявен, е до април 2024 година. Наскоро обаче получихме писмо, че тези които са подали документи в последните дни, ще се присъединяват към системата през юни", коментира Диан Драганов, председател на Съюза на българските автомобилисти във Варна пред БНР. Таксата за свързването е еднократна и е в рамките на 1300 лв.

Техническия преглед на автомобилите е задължителен, а санкцията за водачи, които са го пропуснали, е 50 лева и спиране от движение. Ако е установена неизправност и тя не е отстранена в съответния период, санкцията варира между 50 и 500 лева, информира "Труд".

Снимка: Pexels


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 седмици
Да се задавят с тия пари! Сигнализирай за неуместен коментар