Признаци за недостатъчно масло в автоматичната скоростна кутия

Ниските нива на тази течност понякога се усещат при превключване на предавките

11.04.2024 | 17:41 Редактор: Деси Николова
Признаци за недостатъчно масло в автоматичната скоростна кутия

Маслото за автоматична трансмисия е много важен елемент в хидравличната система на автомобила. То осигурява стабилна работа на компонентите на задвижващата система и предаване на въртящия момент. Тази течност обаче има специални изисквания, които трябва да се знаят от шофьорите.

Смяната на маслото може да не е включена в официалния график за поддръжка на съвременните автомобили, предоставян от повечето автомобилни производители. Предполага се, че маслото се пълни при производството на превозното средства, като трябва да стигне за целия експлоатационен живот на автомобила. Това обикновено означава, че скоростната кутия е проектирана да изкара около 300 000 км.

Въпреки това е много важно нивата му да се наблюдава внимателно, тъй като то пряко засяга редица функции на автомобили. Недостатъчното смазване може да ускори износването на компонентите, което води до повреда. Течът е основният симптом за ниски нива на масло, като той най-лесно се открива по следите под автомобили след паркиране.

Ниските нива на масло понякога се усещат при превключване на предавките, когато се появяват шумове и вибрации. Слуховите сигнали могат да включват бръмчене или свирене. Недостатъчното количество на масло в скоростната кутия може да доведе до спонтанно превключване на предавките в трансмисията. Заслужава да се отбележи и друг проблем - отказът на автомобила да премине в режим Drive, когато педалът на спирачката е освободен.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay