Москва отхвърли жалба на Google за глобата от $49 млн. за фалшиви новини за войната

Санкцията е определена спрямо годишния оборот на компанията в Русия

10.04.2024 | 21:17 Редактор: Толя Стоянова
Москва отхвърли жалба на Google за глобата от $49 млн. за фалшиви новини за войната

Московският градски съд отхвърли жалбата на Google по глобата от 49,4 млн. долара. Русия обвинява технологичния гигант в разпространение на фалшиви новини, свързани с войната в Украйна, предава Ройтерс.

Москва е в конфликт с редица чуждестранни технологични компании по отношение на съдържанието и политиката на местни представителства, като той се засили след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. По-рано руски медии съобщиха, че санкцията за Google се налага и поради невъзможността на компанията да премахва от платформите си "екстремистко съдържание" и разпространението на това, което Русия нарича "пропаганда в полза на ЛГБТ обществото". Глобата, обявена в края на декември, е изчислена като дял от годишния оборот на Google в Русия. В края на 2021 г. на компанията бяха наложени подобни санкции.

От Google все още не са коментирали съдебното решение.

YouTube също се оказа обект на гнева на руската държава, но в крайна сметка платформата за споделяне на видео съдържание не беше блокирана на нейна територия, за разлика от социалните мрежи Facebook и Instagram, предаде investor.bg.

Снимка: БГНЕС