Русия отмени изстрелването на космическа ракета две минути преди старта

Причината е в техническа неизправност

09.04.2024 | 16:04 Редактор: Беатрис Младжова
Русия отмени изстрелването на космическа ракета две минути преди старта

Русия отмени изстрелването на космическа ракета-носител "Ангара А5" буквално две минути преди старта, съобщи ръководителят на "Роскосмос" Юрий Борисов в Telegram. Причината е сработване на автоматичната система, която е дала команда да бъде прекратено изстрелването заради техническа неизправност.

Техниката сигнализира за проблем в системата за херметизиране на резервоара и в тази ситуация горивото е източено. От космическата агенция на Русия отбелязват, че сега ще направят тест на системите и се очаква изстрелването да бъде извършено на резервната дата - 10 април.

"Ангара А5" са тежки ракети, които могат да носят до 24,5 хил. кг полезен товар в ниска околоземна орбита - в зоната, в която са разположени комуникационните сателите на Илън Мъск Starlink. Капацитетът е подобен на този на използваната от Мъск Falcon - 9, която обаче може многократно да изпълнява мисии.

А5 има и военно приложение и е част от по-мащабна програма за разработване на нови ракети на Русия. Програмата се развива от 1995 г. и според анализатори основната ѝ задача ще са именно военно-космически цели, но и оценките са, че тя вече е остаряла спрямо останалите конкуренти, още преди да бъде напълно разгърната.

Целта на руската космическа агенция за 2024 г. е изстрелването на повече от 40 ракети, тоест увеличение от над два пъти.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: архив БГНЕС