Изкуственият интелект на Мъск изостава от битката с конкурентите

Инвеститори водят преговори да помогнат на xAI

06.04.2024 | 21:51 Редактор: Тодор Петров
Изкуственият интелект на Мъск изостава от битката с конкурентите

Инвеститори, близки до Илън Мъск, водят преговори да помогнат на xAI да набере 3 млрд. долара в рамките на кръг, който може да оцени стартъпа за изкуствен интелект на 18 млрд. долара, твърди източник на The Wall Street Journal, запознат с въпроса.

Компанията за рисков капитал Gigafund и Стив Ювъртсън, виден поддръжник на Мъск и съосновател на друга фирма за рисков капитал, са сред онези, които обмислят да се включат в този кръг на финансиране, допълват източниците.

Ювъртсън е дългогодишен приятел на Мъск, който има място в борда на космическата компания SpaceX и беше директор на Tesla до 2020 г. Gigafund е съоснована от Люк Носек, който също е директор на SpaceX и подобно на Мъск е член на "PayPal мафията" – група, която създаде компанията за разплащания. 

Условията на набирането на капитал от xAI не са финализирани, а плановете могат да се променят.

Създателят на ChatGPT – OpenAI, си осигури 13 млрд. долара финансиране от Microsoft, докато нейният конкурент Anthropic набра над 6 млрд. долара.

Стартъпът на Мъск се опитва да догони своите по-добре финансирани конкуренти. Компанията беше създадена през юли, което накара някои инвеститори да гледат скептично на идеята, че тя има шанса да се конкурира с други водещи фирми в изкуствения интелект. 

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС