Apple съкрати поне 600 служители след прекратяването на проекта си за кола и дисплеи

Нерешителността и високите разходи спънаха компанията

05.04.2024 | 17:00 Редактор: Толя Стоянова
Apple съкрати поне 600 служители след прекратяването на проекта си за кола и дисплеи

Apple е съкратила поне 600 служители в Калифорния като част от решението да прекрати своя проект за кола и за дисплеи за умни часовници, сочат документи на компанията, подадени до Калифорнийската служба за развитие на заетостта, пише Bloomberg.

Технологичният гигант е подал осем отделни доклада до щата, за да се съобрази с Уведомлението за адаптиране и преквалифициране на работниците, известно още като програмата WARN. Компаниите трябва да подават доклади до щатската агенция за всяка своя калифорнийска локация, която включва служители, засегнати от уволнения. Поне 87 души са работили на адрес, съответстващ на тайно звено на Apple за разработка на дисплеи от следващо поколение, докато останалите са работили в сгради, свързани с проекта за автомобили.

В края на февруари Apple започна да преустановява и двете инициативи, които бяха смятани за големи усилия за напредък на технологиите на компанията и навлизане в ключови нови области. Проектът за автомобил беше отменен поради нерешителност сред ръководителите относно посоката му на развитие и заради опасения за разходите. Програмата за дисплеи пък беше спряна заради инженерни разходи, както и заради такива, свързани с доставките и разходите.

Според докладите 371 служители са били освободени от главния офис на Apple в Санта Клара, Калифорния, занимаващ се с автомобилния проект. Десетки други в редица офиси също са били засегнати. В някои случаи членовете на автомобилното звено на Apple са били преместени  в други екипи, например за изкуствен интелект или работа, свързана с роботика.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС