Apple, Google и Meta може да отнесат солени глоби след разследване на ЕС

ЗЦП изисква от регулаторните органи да действат бързо

25.03.2024 | 19:51 Редактор: Толя Стоянова
Apple, Google и Meta може да отнесат солени глоби след разследване на ЕС

ЕС започна първите в историята проверки на Apple, Google Alphabet и Meta по силата на мащабен закон за цифровите технологии, който може да доведе до големи глоби за американските гиганти. Европейската комисия обяви, че има подозрения, че мерките, въведени от тези компании, не са достатъчни, за да изпълнят ефективно задълженията си, съгласно Закона за цифровите пазари на блока, предаде АФП.

От 7 март насам шест от най-големите технологични компании в света - Alphabet, Amazon, Apple, собственикът на TikTok ByteDance, Meta и Microsoft - трябва да спазват знаковия ЗЦП на ЕС, след като бяха обявени за така наречените "пазачи на входа". ЗЦП си постави високи цели за създаване на по-справедливо цифрово пространство чрез ограничаване на начина, по който най-големите компании действат онлайн, включително като гарантира, че те предоставят на потребителите по-голям избор. Високопоставени служители признаха, че вече се извършват промени, но предположиха, че те не са достатъчно задълбочени.

"Не сме убедени, че решенията на Alphabet, Apple и Meta спазват задълженията им за по-справедливо и по-отворено цифрово пространство за европейските граждани и предприятия", заяви комисарят на ЕС по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

Съгласно новите правила Комисията може да налага глоби в размер до 10% от общия световен оборот на дадено дружество. При повторни нарушения този процент може да достигне до 20%, предаде БГНЕС.

При извънредни обстоятелства ЕС има правомощието да разделя компании. За разлика от традиционните правила на ЕС, според които проверките продължават с години, ЗЦП изисква от регулаторните органи да действат бързо и да приключват всяко разследване в рамките на 12 месеца от началото му.

Снимка: БГНЕС