Турция с рестрикции срещу Meta заради обмен на данни между Instagram и Threads

Наложена е и глоба на компанията в размер на 4,8 млн. турски лири 

18.03.2024 | 14:27 Редактор: Тодор Петров
Турция с рестрикции срещу Meta заради обмен на данни между Instagram и Threads

Турция наложи днес временна мярка на компанията Meta, имаща за цел да възпрепятства обмена на данни между платформите Instagram и Threads на фона на разследване за възможна злоупотреба с доминиращото положение на компанията на пазара.

През декември турският Институт по конкуренцията започна разследване на Meta, компанията майка на Facebook, за възможно нарушение на закона за конкуренцията чрез свързване на нейните платформи за социални медии Instagram и по-новата Threads.

Органът заяви, че временната мярка ще остане в сила до вземането на окончателно решение, тъй като данните, получени и обединени чрез тези две приложения, би могло да "нарушат закона за конкуренцията и да причинят непоправими вреди" на пазара.

Отделно от това турският Институт по конкуренцията наложи глоба на Meta в размер на 4,8 млн. турски лири (148 000 долара) дневно като част от отделно разследване, отнасящо се до уведомление, което компанията изпраща на потребителите за споделяне на данни, предаде БТА.

Уведомлението за споделяне на данни между услугите на компания Meta Facebook, Instagram и WhatsApp не предоставя достатъчно информация и не е достатъчно прозрачно, заяви Институтът.

Снимка: Pixabay