Търговците се отказват от електромобилите, има спад в търсенето им

Дилърите на различните марки се борят със зъби и нокти да продадат единични бройки

02.04.2024 | 09:30 Редактор: Вяра Димова
Търговците се отказват от електромобилите, има спад в търсенето им

Производителите на електромобили имат огромен проблем. И той е на най-големия пазар на коли в Европа като цяло - този в Германия. Откакто държавните субсидии при покупка на електрически превозни средства бяха спрени през декември, търсенето е спаднало с 54%.

Дилърите на различните марки се борят със зъби и нокти да продадат единични бройки, но още по-лошо е положението на пазара втора ръка, пише в свой анализ автомобилното издание "Motor.es"

Германия се опита да стане втората европейска Норвегия в областта на електрическите автомобили, но само за една нощ - след "спирането на кранчето" от страна на властите, пазарът се срина. Производителите се опитаха да спасят положението, като поеха своя дял от държавната помощ, за да може продажбите да продължат, но и това си има лимит и приключи в началото на април.

Който иска електромобили, ще трябва сам да поеме цялата цена. От декември насам продажбите спадат и ситуацията няма за се подобри. Федералният орган за автомобилен транспорт, по-известен като KBA, потвърди, че през февруари спадът е с 15%, докато продажбите на бензинови коли са се увеличили с 2,3%, а на дизели - с 9,7%.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
popa ot razgrad
преди 4 седмици