Китайските производители на електромобили привличат купувачите по нестандартен начин

Повлияни са от покачването на цените на Tesla

02.04.2024 | 08:39 Редактор: Вяра Димова
Китайските производители на електромобили привличат купувачите по нестандартен начин

Китайските автомобилни производители се надпреварват, за да се възползват от неотдавнашното покачване на цените на Tesla Inc. и да се защитят от разрушителното навлизане на пазара на Xiaomi Corp., предлагайки стимули като субсидии и купони, за да привлекат бъдещите купувачи, съобщава Bloomberg.

Базираната в Шанхай Nio Inc. обяви план, който предвижда до 1 млрд. юана (138 милиона долара) стимули за шофьорите на бензинови автомобили да сменят превозните средства с електрически, като безплатна смяна на батерия, допълнителни абонаменти за функцията за асистирано шофиране и дори мобилен телефон Nio, става ясно от публикация на компанията в Weibo.

Междувременно Xpeng Inc. намали цената на някои от моделите си с до 20 000 юана, а Chery Automobile Co. заяви, че ще покрие разходите за данъци върху покупката на избрани модели, като същевременно ще предложи по-добри условия за употребявани коли на клиентите.

Тези ходове противоречат на това, което американският концерн, воден от Илън Мъск, направи по-рано, когато увеличи цената на най-популярния си модел в страната – SUV-а Model Y.

Това увеличение беше широко рекламирано в продължение на няколко седмици, най-вероятно за да стимулира търсенето преди действителното събитие и да увеличи продажбите през първото тримесечие. Реакцията на местните производители е свидетелство за силната конкуренция на китайския автомобилен пазар.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС