Продава се на търг първият Lotus във F1

Очаква се цената да стигне 400 000 евро

31.03.2024 | 06:50 Редактор: Беатрис Младжова
Продава се на търг първият Lotus във F1

Колин Чапман е един от най-важните хора в историята на моторния спорт. През 1952 г. официално основа Lotus Engineering Ltd., автомобилна марка, която с времето се превръща в легенда. Няколко години преди тази дата Колин Чапман построява първата си състезателна кола в гараж, но трябва да изчака до 1954 г., за да дебютира във Формула 1. Става чрез Lotus-Climax 12. Останалото е история.

Сега тази първа кола на Lotus от Формула 1 отива на търг от Bonhams в Монако на 10 май, няколко дни преди Гран при. Очаква се цената да стигне 400 000 евро.

Дебютът на този състезателен автомобил във Формула 1 е на Гран При на Монако през 1958 г. с Клиф Алисън и Греъм Хил като втори пилот. Алисън завършва шести на 13 обиколки зад първия, докато Греъм Хил не успява да финишира. Най-добрият резултат на колата през въпросната година е четвъртото място в GP на Белгия, но фактът това, че е първият F1 Lotus, го прави много специален автомобил.

Не е най-мощният на пистата, но е един от най-леките с едва 320 кг Колин Чапман го проектира според своята философия, която отдава по-голямо значение на лекотата, отколкото на силата.  

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: архив БГНЕС