Технология в логото на автомобила гони кенгурута от пътищата в Австралия (+ВИДЕО)

Вградени са насочени високоговорители, които излъчват внимателно подбран звук, за да държат животните далеч

29.03.2024 | 12:42 Редактор: Толя Стоянова

Въпреки че 1 април е съвсем скоро, показаната от Volkswagen система, която ще предпазва животните на пътя, е напълно реална, а не шега. Тя се казва RooBadge и е разработена в Австралия, където кенгурутата са голям проблем за автомобилите по пътищата.

Докато съвременните автомобилни значки включват всякакви радари и сензори, новото лого на Volkswagen е различно. То има вградени насочени високоговорители, които излъчват внимателно подбран звук, за да държат кенгуруто далеч. Това служи като възпиращо средство на базата на аудио и се разработва за всички превозни средства, не само за VW.

RooBadge ("Roo" е съкратената форма на "kangaroo" на австралийски английски) е разработен с помощта на специалисти по поведение на кенгуруто от университета в Мелбърн. В проекта участва и австралийската организация за спасяване на диви животни Wires, която предоставя данни в реално време за това къде се намират кенгурутата на целия континент.

Освен самата емблема австралийското подразделение на VW Australia разработва и специален държач за регистрационен номер, на който се поставя RooBadge. Новата технология е показана на пикапа Amarok, но устройството ще бъде универсално за всички модели. Двата артикула в момента не са налични за продажба, защото все още трябва да се направят тестове, за да се усъвършенства звукът, който излиза от малките високоговорители.

Първоначално RooBadge ще служи като средство за възпиране на кенгурута, но с усъвършенствана на системата тя ще бъде подходяща за намаляване на риска от сблъсък и с други диви животни. Технологията вече е тествана в реални условия в Австралия, като от VW твърдят, че тя е напълно ефективна.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Кадър: YouTube