Кои са най-добрите коли за начинаещи шофьори?

По-малките автомобили са за предпочитане

09.03.2024 | 06:30 Редактор: Толя Стоянова
Кои са най-добрите коли за начинаещи шофьори?

Купуването на първата кола е вълнуващо преживяване, като пазарът е пълен с подходящи предложения. Това обаче не означава, че намирането на правилната кола е лесен процес. Списъкът с опции може да бъде дълъг и има много неща, които биха могли да променят сериозна цената, предупреждават експертите от WhatCar?. Основното в случая е първата кола на нов шофьор да бъде евтина за застраховка.

Ето защо малките коли често са добро решение - те не се нуждаят от голям двигател, така че обикновено са по-евтини за закупуване, експлоатация и застраховане от по-големите модели. Разбира се, има много други фактори, които трябва да се имат предвид, включително безопасност, практичност и икономия на гориво.

Mazda 2

Много лесен за разбиране автомобил и това е подпомогнато от лесния за използване интериор и удобната позиция за шофиране. Mazda 2 има добър диапазон на регулиране на седалката на водача и волана с възможност за регулиране на височината като стандарт (така че дори високи шофьори могат да намерят удобна позиция).

Opel/Vauxhall Corsa

За много хора Corsa е идеалната първата кола, защото има широка гама от двигатели и оборудване, както и голям багажник. Най-добрият вариант е 1,2-литров бензинов двигател с 99 к.с. Същият се поставя и на Peugeot 208, като осигурява ускорение от 0 до 100 км/ч за 9,9 секунди.

Kia Picanto

Този автомобил е евтин за застраховане, което го прави страхотна покупка. Неговият 1,0-литров двигател с 66 к.с. може и да не е мощен, но пък предлага нисък разход на гориво. Напълно очаквано тази кола не и от най-бързите, като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема повече от 14 секунди.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pexels