Tesla, Mercedes, BMW... Рекордни продажби на луксозни автомобили в Украйна

Причините за регистрирания бум са няколко

29.02.2024 | 11:18 Редактор: Тодор Петров
Tesla, Mercedes, BMW... Рекордни продажби на луксозни автомобили в Украйна

През миналата година в Украйна са регистрирани рекордни продажби на луксозни автомобили. Някои премиум марки попадат в топ 10 на най-продаваните коли, което не се е случвало и преди войната с Русия. А броят на продадените модели на Tesla се е увеличил 10 пъти спрямо 2021 г., съобщава изданието strana.best.

Подобен бум в търсенето на скъпи автомобили в една воюваща държава на пръв поглед изглежда много странно, но си има логично обяснение. Според Министерството на икономиката средната цена на автомобилите, внесени от чужбина през 2023 г., се е увеличила с 20% - до 1,56 милиона гривни (74 000 лена), като това се дължи на потока от премиум автомобили.

Дори в момента, въпреки блокадата, на украинско-полската граница са подредени автовози с коли на Mercedes и BMW, които чакат да влязат в страната. По данни на компанията Autoconsulting продажбите на BMW са се увеличили в сравнение с 2021 г. от 2962 единици на 4263, тоест 1,5 пъти. Баварската марка заема пето място сред колите, продавани в Украйна. През миналата година Mercedes зае 7-о място сред най-продаваните автомобили в Украйна (през 2021 г. беше едва 13-ти).

Много бизнесмени и украинци, които имаха спестявания, най-накрая решиха да не отлагат покупката на колата на мечтите си. Заради войната те не знаят какво ще се случи утре, така че защо да не си купят добра кола точно сега. Освен това мнозина спряха да инвестират в недвижими имоти, където приходите паднаха рязко след руската инвазия. И решиха да похарчат парите си за автомобили от по-висок клас.

Основата причина за бума е, че се появи категория нови кандидати за луксозни автомобили - хора, чието благосъстояние се е увеличило значително от началото на войната. По-рано те са карали модели на масови марки, но сега се качват на модели на премиум производителите. Голяма част от тях са забогатели благодарение на различни, в това число и корупционни, схеми за доставки на армията. 

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: БГНЕС