Как да подготвим колата си за пролетта

Често пренебрегваме тези процедури

07.03.2024 | 20:11 Редактор: Деси Николова
Как да подготвим колата си за пролетта

С настъпването на пролетта, прибирайки зимните дрехи и обувки в гардероба, не всички шофьори се занимават със сериозна подготовка на автомобила за предстоящия по-топъл сезон. Повечето се ограничават до смяна на зимни гуми с летни и добавяне на антифриз.

Най-педантичните могат да измият и полират каросерията или дори да направят химическо чистене на интериора. И двете процедури, между другото, няма да бъдат излишни.

Въпреки това, списъкът с работа, която трябва да се извърши извън сезона, е много по-голям и повечето от тях са по силите дори на начинаещ шофьор. Той лесно може да се справи сам с тази задача без посещение в автосервиз или големи разходи.

Проверете климатика

За да не страдате от топлината в задръстване под палещите лъчи на слънцето, трябва предварително да се уверите, че климатикът работи. Ако той не е в състояние да поддържа температурата на въздуха с 10° C под температурата на улицата, тогава не всичко е наред с него.

Напомпайте колелата

Както твърде ниското, така и твърде високото налягане в гумите са вредни за колелата и окачването на вашия автомобил. Затова експертите препоръчват да го измервате всеки ден преди пътуването. Правилата за движение също изискват същото.

Какво трябва да бъде налягането в гумите с определен размер е посочено в инструкциите за автомобила, както и на стикери на вратата и/или на капака на резервоара за газ. При сезонна смяна на гуми е важно да ги проверявате, за да идентифицирате и поправите своевременно срязвания или повреди, както и неработещи нипели.

Проверете перата на чистачките

Както знаете, автомобилните чистачки издържат средно около година и половина, а през зимата те са подложени на повишено износване поради лед, ниски температури и реагенти. Следователно до пролетта те могат да започнат да се "размазват", да оставят следи и петна по стъклото, като не успяват да се справят с преките си отговорности дори при лек дъждец.

В този случай си струва да смените чистачките с нови, да ги изберете в специализиран магазин според дължината и вида на закрепването или да ги поръчате по интернет.

Проверете маслото на двигателя

Дори ако все още не е дошло времето за смяна на моторното масло в колата, през пролетта (или още по-добре ежемесечно) трябва да проверявате нивото му според маркировките на масломерната пръчка. Ако има недостиг, добавете до необходимото ниво.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay