За какво трябва да внимаваме при покупка на кола втора ръка?

BMW има най-високия дял прикривани от продавачите повреди

20.02.2024 | 10:57 Редактор: Толя Стоянова
За какво трябва да внимаваме при покупка на кола втора ръка?

BMW e автомобилът, с който трябва да бъдете най-внимателни при покупка втора ръка, показва обширно проучване на базата на проверки на автомобилна история от компанията CarVertical. Моделите на баварската компания имат най-високия дял прикривани от продавачите повреди. Те са лидери и в списъка на предлаганите автомобили, които са се оказали откраднати. За сметка на това обаче при старите BMW е най-малкият риск да попаднете на превъртан километраж.

В проверените през годината сервизни истории са открити 1,78 милиона сериозни повреди, прикривани от продавачите. Абсолютен лидер в това отношение са старите BMW-та - цели 48.4% от проверените "баварки" са претърпявали удар или някаква друга сериозна повреда, или почти всяка втора кола. Близо до този показател е и Audi с 43.9%. Но докато за мощни спортни автомобили такъв процент е разбираем, неочаквани са следващите места в класацията - Skoda (43.7%) и Dacia (43.5%). Lexus - марка, която минава за много надеждна в очите на повечето купувачи втора ръка, всъщност също има много висок дял скрити повреди - 42.4%.

Като цяло скритите повреди на вторичния пазар са много - средно 39.3% за всички марки. Тоест шансът да попаднете на автомобил с проблеми е над 1 към 3. Марките с най-малко такива случаи са Volvo (35.6%), Porsche (35.8%) и Jeep (36%) - но и при тях, процентът не е кой знае колко по-нисък. Най-скъпата повреда, констатирана при проверките на компанията, е при Lamborghini Huracan, за което ремонтът е струвал 250,000 евро.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pexels