Трети опит успешен: Япония изстреля в Космоса ракета от ново поколение

Целта на апарата е да "поддържа автономния достъп на Япония до Космоса"

17.02.2024 | 10:19 Редактор: Елеонора Танева
Трети опит успешен: Япония изстреля в Космоса ракета от ново поколение

Японската космическа агенция отбеляза успешно изстрелване на новата си водеща ракета, което се случи след два предишни неуспешни опита. Следващото поколение H3 е смятано за съперник на Falcon 9 на SpaceX и един ден би могло да доставя товари до бази на Луната, предаде АФП.

"Отдавна съм в космическата индустрия, но никога досега не съм се чувствал толкова щастлив и никога не съм изпитвал такова облекчение", заяви Хироши Ямакава, президент на космическата агенция JAXA.

Последното изстрелване последва успешното кацане на безпилотна сонда на Луната миналия месец - макар и под странен ъгъл - с което Япония стана едва петата страна, която е приземила апарат на лунната повърхност.

От контролния център на JAXA се чуха възгласи и аплодисменти, след като в прякото предаване на агенцията беше обявено, че двигателите на H3 са се запалили успешно, което означава, че ракетата е достигнала орбита, пише БГНЕС.

Разработена съвместно от JAXA и Mitsubishi Heavy Industries, H3 е наследник на системата за изстрелване H-IIA, която дебютира през 2001 г.

Проектиран за "висока гъвкавост, надеждност и рентабилност", апаратът ще "поддържа автономния достъп на Япония до Космоса", казаха от космическата агенция.

За разлика от Falcon 9 за многократна употреба, H3 е за еднократна употреба, но учените твърдят, че изпитанието на неговата първа в света технология е важно.

Първото изстрелване на ракетата беше съпътствано от неуспехи.

Изстрелването през февруари 2023 г. беше прекратено, след като проблеми със запалването оставиха ракетата да стои неподвижно на Земята. При втория опит през март миналата година технически проблеми доведоха до издаване на команда за унищожаване малко след изстрелването.

Дори последното изстрелване беше отложено с четири дни поради лошото време.

Ракетата, която излетя успешно, носеше два малки спътника.

Очаква се единият от микроспътниците да допринесе за предотвратяването на бедствия, като прави снимки и видеоклипове.

Другият, оборудван със сензор за откриване на инфрачервени лъчи, е предназначен за проследяване на условията на работа на фабриките на земята. Отделянето на микроспътниците също беше потвърдено според прякото предаване на JAXA.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
...
преди 2 месеца
dano imat uspeh . te sa edna mnoogo trudoliubiva nacia . hrania ogromno uvajenie kum tezi hora. Сигнализирай за неуместен коментар