Кацналата успешно на Луната японска сонда е "с главата надолу"

Служителите определят мисията като успешна

26.01.2024 | 16:14 Редактор: Тодор Петров
Кацналата успешно на Луната японска сонда е

Японският космически кораб SLIM направи историческо кацане на повърхността на Луната през уикенда, съобщи космическата агенция на страната. Но съществува един лек проблем - изображенията показват, че сондата лежи с главата надолу.

Проблемът със слънчевите батерии на сондата първоначално затрудни определянето дали тя е кацнала в планираната зона. Но данните, извлечени от Японската агенция за аерокосмически изследвания (Jaxa), показват, че SLIM е кацнала на 55 метра от целевата площадка, между два кратера в регион, покрит с вулканична скала.

Кацането е извършено с безпрецедентна прецизност, предадоха японски служители. Повечето предишни сонди са се стремили към много по-широки зони на кацане с ширина до 10 километра. 

Jaxa каза, че сондата вероятно щеше да е в рамките на три до четири метра от планираното място за кацане, ако един от основните й двигатели не беше загубил тяга в последните етапи на мисията й, причинявайки по-трудно кацане от очакваното.

Независимо от това, служителите определят мисията като успешна, въпреки факта, че сондата, наречена „Лунния снайперист", изглежда се е спуснала надолу по склона на кратер. Така слънчевите й батерии са се обърнали в грешната посока и са неспособни да генерират електричество, пише "24 часа".

Снимка: БГНЕС