Най-бързата кола в света използва батерии от електронни цигари и фенерчета

P26As струва средно 5 долара на дребно

17.02.2024 | 17:57 Редактор: Толя Стоянова
Най-бързата кола в света използва батерии от електронни цигари и фенерчета

Суперколите използват редки материали като титан, въглеродни влакна и инконел. В същото време обаче техните запалителни свещи може да са еднакви като тези на масовите автомобили. Същото важи и за батериите в електрическите превозни средства. Повечето производители на автомобили не произвеждат собствени батерийни клетки и McMurtry е един от тях.

Тази компания нашумя наскоро. Тя разработва и произвежда коли с огромна мощност, като нейният прототип Spéirling официално беше признат за най-бързия автомобил на планетата, тъй като успява да ускори от 0 до 100 км/ч само за 1,4 секунди. Въпреки това батерийните клетки, които използва Spéirling, са всичко друго, но не и екзотични. И те са добре познати на някои пушачи.

Компании като Samsung, LG, Panasonic и други произвеждат цилиндрични батерии за всичко - от лаптопи до скутери. Батериите McMurtry се произвеждат от малко по-нишова тайванска компания, наречена Molicel, която е специализирана в енергийно плътни химикали, които могат да разреждат големи токове. Нейната клетка P26A 18650 е широко достъпна в сайтовете за препродажба на батерии и е същата клетка, която Spierling използва в своята 60,0-киловатчасова батерия. P26As струва средно 5 долара на дребно и се използва за фенерчета или за електронни цигари.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pexels