Тестовете за дигитална шофьорска книжка започват през лятото

Ще се съхранява на смартфона на шофьора

14.02.2024 | 13:20 Редактор: Толя Стоянова
Тестовете за дигитална шофьорска книжка започват през лятото

Въвеждането на дигитална шофьорска книжка беше прието от европейския парламент още през миналата година. Оттогава темата с цифровия документ на няколко пъти излиза на преден план, като обикновено това се случва след изявление на някой политик. Изглеждаше, че нищо не се прави по въпроса.

Сега обаче има раздвижване по темата, като последните информации са, че тестовете на дигиталната шофьорска книжка в Европа ще започнат още през лятото на тази година. Тя ще бъде "дематериализирана", като се съхранява на смартфона на шофьора.

Понастоящем не е възможно да дигитализирате личните си документите - тяхната физическата версия трябва да се показва при всяко поискване. Изключение са само случаите, в които документът е загубен. Това обаче се промени по време на пандемията, когато беше въведен "Green Pass", даващ достъп до различни съоръжения, транспортни средства и друг места. Той можеше да бъде на хартия или като QR код на смартфона, но трябваше да може да се покаже при всяко искане от властите.

Именно на този принцип ще се основава цифровата шофьорска книжка, която ще бъде интегрирана в приложението IO, което се използва за взаимодействие с публичната администрация, местна или национална, с възможност за получаване на известия, извършване на плащания и др. Според статистиката това приложение е изтеглено от милиони европейски потребители, което показва силно желание за дигитализация.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: БГНЕС