Китай харчи $40 млрд. за машини за производство на чипове

Страната бързо инвестира в нови заводи

22.01.2024 | 10:00 Редактор: Толя Стоянова
Китай харчи $40 млрд. за машини за производство на чипове

Китайският внос на машини за производство на чипове скочи миналата година, след като компаниите засилиха инвестициите в опит да заобиколят водените от САЩ усилия за спиране на индустрията за производство на полупроводници на страната, съобщи Bloomberg. Вносът на машини, използвани за производство на компютърни чипове, се е увеличил с 14% през 2023 г. до почти 40 млрд. долара – втората по големина сума според данните, които започват от 2015 г., показват изчисления на Bloomberg въз основа на официалните митнически данни.

Ръстът бива отчетен въпреки спада от 5,5% на общия внос миналата година, което подчертава колко важно е според китайското правителство и индустрията за чипове на страната тя да бъде самодостатъчна.

Китайските компании за производство на чипове бързо инвестират в нови заводи за полупроводници, за да се опитат да развият способностите на страната и да заобиколят контрола върху износа, наложен от САЩ и съюзниците им. Тези ограничения правят по-трудно за китайските компании да получат достъп до машини, нужни за производството на най-мощните чипове – а това забавя развитието на високотехнологичния сектор на Китай, възприеман като заплаха за САЩ.

Китайският внос от Нидерландия се е повишил миналата година преди новия контрол върху износа, който допълнително ще ограничи способността на компании като Semiconductor Manufacturing International Corp. да получават най-новите машини. През декември вносът на оборудване за литография от Нидерландия е скочил с почти 1000% на годишна база до 1,1 млрд. долара, тъй като компаниите са побързали да купуват преди началото на нидерландските ограничения този месец.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС