Украинските дронове унищожават танкове за милиони с чипове от Китай и с части от AliExpress

Батериите са от Tesla - един електромобил обслужва 1100 дрона

30.10.2023 | 21:19 Редактор: Толя Стоянова
Украинските дронове унищожават танкове за милиони с чипове от Китай и с части от AliExpress

Дроновете са активен участник в бойните действия в Украйна през последните 20 месеца. Първоначално бяха използвани основно от украинските военни, но руснаците бързо се ориентираха, оценявайки потенциала им. А той е, че с дрон за няколкостотин долара може да бъде унищожена техника за милиони - например модерните руски танкове, чиято стойност надхвърля 2 млн. долара.

Украински военни от фронтовата линия около Авдиевка разказаха пред Politico за ситуацията по този фланг. "Борим се за възвишенията около града", коментира бившият депутат Егор Фирсов, който сега е част от териториалната отбрана на страната.

В битката на украинците им помагат дронове - и за разузнаване на позициите на руснаците, и за унищожаване на техника. А често тези дронове са ръчна изработка. "Такива дронове струват най-много 400 долара и могат да бъдат направени навсякъде. Правим нашите от чипове, купени от Китай и детайли от AliExpress. Рамките си правим сами. А батериите са от Tesla - от един електромобил могат да бъдат използвани батерии за 1100 дрона", коментира Павло Цибенко, който е режисьор по професия, но днес ръководи Академия Dronarium, първия център за обучение на пилоти на дронове в Украйна.

Тези дронове обикновено тежат по-малко от килограм, имат четири малки двигателя, батерия, безжична камера и могат да пренесат до 2,5 кг експлозив. Те удрят своите цели със скорост от 150 км/ч и са напълно способни да унищожат танк.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС