Как одеяло помага на пожарникари да гасят електромобили (+ВИДЕО)

Служи за прекъсване на подаването на кислород от батериите

18.01.2024 | 13:20 Редактор: Толя Стоянова

Спонтанното запалване на батериите все още е едно от най-слабите места на съвременните електрически автомобили. Справянето с подобен пожар е много трудно, но наскоро пожарникари тестваха успешно нов метод. Огнеборците от Колорадо (САЩ) установиха експериментално, че специално противопожарно одеяло е много полезно при гасенето на електрически автомобили.

Рано сутринта на 10 януари диспечерът получава съобщение, че се е запалил електрически кросоувър Jaguar I-Pace, моделна година 2019. Колата е пламнала по време на зареждане в гаража. Пристигналите на повикване пожарникари видели стълб дим и пламъци да излизат от гаража. Първото нещо, което направили, било да предприемат мерки за предотвратяване на разпространението на огъня към жилищна сграда.

След това пушещият Jaguar I-Pace е изтеглен на алеята с помощта на пикап Ford и покрит със специално одеяло, за да се предотврати повторно запалване на литиево-йонната батерия и да се предпазят хората от токсичните изпарения. Освен това огнеборците са покрили с покривало и втората кола в гаража - хибриден кросоувър Hyundai Tucson, който също е обгорял силно. След това и двете коли са натоварени на влекач и откарани на специална площадка, където ще останат до спадане на температурите и отпадане на опасността от пожар. Както показва практиката, при електрическите автомобили съществува огромен риск от повторно запалване на батерията.

Новото приспособление за гасене на пожари на електромобили тежи 28 кг и служи за прекъсване на подаването на кислород от батериите. Цената на едно такова одеяло е между 3000 и 5000 долара, но то е за предпочитане пред обикновеното заливане на електромобила с вода, което не само отнема време, но и нанася допълнителни щети, защото оттичащата се вода може да бъде и токсична.

Четете повече в automedia.investor.bg.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
ами завиват горящия автомобил и се преструват че пожар няма, и ако някой започне да твърди че нещо гори го изкарват луд и дори се карат и налитат на бой. Сигнализирай за неуместен коментар