Електромобилите превръщат интериора си в истинска LED дискотека

През нощта кабината на SUV-а Mercedes EQS се превръща в симфония от светлини

14.01.2024 | 17:27 Редактор: Толя Стоянова
Електромобилите превръщат интериора си в истинска LED дискотека

От регенеративно спиране до адаптивен круиз контрол, електрическите превозни средства преобръщат света на автомобилите, когато става въпрос за традиционното шофиране. Влезете в един съвременен електрически модел и ще забележите, че друга част от хардуера получава неочаквано преосмисляне: скромната вътрешна светлина, пише Bloomberg.

Няма я жълтата крушка, която мига при отваряне на вратата на колата, тази, която родителите ви предупреждават в миналото, че трябва да остане изключена, докато превозното средство е в движение. Какво я заменя? Истинска LED дискотека. Днес интериорът на почти всяка задвижвана от батерии кола е осеян със светлини по арматурното табло, рамките на вратите, в краката и по тавана.

Шофьорите на Cadillac Lyriq, например, могат да променят светлините на почти всякакъв цвят с помощта на цветно колело на сензорния екран. Междувременно BMW XM има вградени светлини, граничещи с цялата облицовка на тавана, което кара присъстващите в колата да се чувстват като в луксозен клуб или музей, в зависимост от избрания нюанс. През нощта кабината на SUV-а Mercedes EQS се превръща в симфония от светлини, дирижирани от педала на газта: ускорете и те ще пулсират в червено.

"Напълнете купето със светлина, която отразява настроението или създава емоция", изтъкват от Cadillac.

"В действителност светлините са евтин трик - и това е целта", коментира директорът на The CARLAB Inc. Маева Рибас, консултантска компания, която помага на автомобилните гиганти да разработват нови превозни средства.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС