Колата придърпва и превключва лошо - какви са причините при автоматична трансмисия?

Възможно е да става въпрос за дефектни сензори

17.01.2024 | 11:07 Редактор: Деси Николова
Колата придърпва и превключва лошо - какви са причините при автоматична трансмисия?

Съвременните автоматични трансмисии са доста надеждни, но техният ресурс не е неограничен. Първите признаци на неизправност са прекъсвания в работата, изразяващи се в лошо превключване, потрепвания, придърпване и забавени реакции при активно ускорение. Възможно ли е от това поведение да се разбере кои елементи от машината ще трябва да бъдат ремонтирани и колко дълго машината ще продължи да се движи?

Дефектни опори

Придърпване може да се получи, дори когато колата стои на едно място. При превключване на селектора от режим "Паркиране" (P) в режим в "Движение" (D) може да възникне разклащане, което засяга не само трансмисията, но и двигателя. В този случай първата стъпка е да се провери техническото състояние на опорите на двигателя и скоростната кутия.

Ако са силно износени, захранващият блок може да скочи при натоварване. Разклащането често е придружено от почукване. Не се препоръчва да управлявате такъв автомобил, тъй като вибриращият двигател води до разрушаване на други опори, както и на преобразувателя на въртящия момент и други механични връзки.

Ниско ниво на маслото

Ако опорите на двигателя и скоростната кутия са в ред, ще трябва да проверите нивото и състоянието на трансмисионното масло. Според експерти, дори когато нивото спадне с 0,5 литра под минимално допустимото, тялото на клапана започва да работи нестабилно, което води до прекъсвания на работата на кутията. Собственикът на автомобила ще трябва да открие причината за изтичането на масло и да попълни нивото му.

Дефектни сензори

По време на работа блокът за управление на автоматичната скоростна кутия използва информация, получена от редица сензори. Например сензорите за масовия въздушен поток или положението на дросела предоставят важни данни за подготовката на сместа и работата на двигателя.

Четете повече в automedia.investor.bg