Внимателно с педала на спирачката върху лед - може да влоши нещата при поднасяне

Добри съвети преди тръгване на път

11.01.2024 | 15:00 Редактор: Елеонора Танева
Внимателно с педала на спирачката върху лед - може да влоши нещата при поднасяне

Масово в страната пътищата са заледени, което създава рискове за инциденти с автомобили.

В такива условия, дори при ниска скорост, когато педалът на спирачката е натиснат към пода, колелата ще продължат да се плъзгат. В подобни ситуации трябва да си припомните съветите на професионалистите. 

Ако се наложи да спрете, не го правете рязко, защото заледеният път провокира поднасяне, с което може да не се справите, дори с помощта на анти-блокиращата система (ABS).

В този случай най-добрата тактика е да намалите оборотите на двигателя. Тоест, внимателно отстранете крака си от педала на газта, превключвайки на по-ниска предавка. Може да опитате спиране на кратки интервали - то не блокира напълно колелата и също е много ефективен начин за значително и безопасно намаляване на скоростта.

За успеха и безопасността на спирането скоростта и разстоянието играят съществена роля. На хлъзгав път, при неправилно избран скоростен режим, спирачният път се увеличава няколко пъти.

Ако въпреки всичките ви усилия, колата ви поднесе, тогава първото нещо, което трябва да направите, е че натиснатият до пода педал на спирачката не ви спасява, а само влошава ситуацията. Не бива и напълно да се спира подаването на газ. При автомобил със задно предаване оборотите трябва да се намаляват бавно. Ако колата е с предно предаване може да се подаде малко газ, като правилно насочените колела и сцеплението ще ви позволят да предотвратите плъзгането.

Четете повече по темата в automedia.investor.bg

Снимка: pixabay