Поледицата прати десетки в болница само в София - кой е виновен за непочистените улици?

Малките квартални райони се превърнаха в истинско препятствие

10.01.2024 | 18:41 Редактор: Вяра Димова

Температури до минус 14 градуса и десетки пострадали заради поледици в страната. Само в столицата спешна помощ са потърсили над 60 души. В травматологията в "Пирогов" помощ са потърсили около 50 човека, някои от тях са с по-сериозни травми, основно по крайниците, съобщиха за Bulgaria ON AIR от лечебното заведение.

"Подлезът на бул. "България", подлезът на ''Подуяне", както и повечето малки квартални улички в кварталите се превърнаха в истинско препятствие за столични.

Ана е трудно подвижна, но днес и се налага да излезе.

"Трудно се придвижвам, но имам и проблеми. Гледам да ходя там, където е изчистено, предимно по улицата", сподели тя.

В центъра на повечето места ледът вече е премахнат.

"Аз лично се придвижвам по тези тротоари. Иначе има проблем там, където са северни, и там, където не са почистили. Между малките улички в квартала е заледено и е хлъзгаво, но се оправяме някак", коментираха столичани.

Задълженията на общината са да почистят пред училища, детски градини, болнични заведения и други обществени места. Пред жилищните сгради и междублоковите пространства почистването е ангажимент на хората, а глобите варират от 100 до 5000 лева.   

"Във вчерашния и днешния ден се обработват улици в по-високите части на София", уточни Татяна Асенова от Столичния инспекторат.

Собствениците на търговски обекти са отговорни и за ледените висулки по климатиците, припомнят от Столичната община. От Спешна медицинска помощ съобщиха за трима души с измръзвания.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.