Виетнам планира да построи завод за електромобилни батерии в Индия

Фабриката ще бъде разположена в град Тутукуди

03.01.2024 | 23:04 Редактор: Толя Стоянова
Виетнам планира да построи завод за електромобилни батерии в Индия

Виетнамският автомобилен концерн VinFast Auto Ltd. планира да построи завод за производство на батерии за електромобили в южния индийски щат Тамил Наду в рамките на тази година, съобщава Bloomberg, цитирайки източник, запознат с въпроса. Все още няма данни относно стойността на инвестицията, като източникът добавя, че фабриката ще бъде разположена в град Тутукуди. Говорител на VinFast отказа да коментира информацията, заявявайки, че компанията ще разкрие подробности за плановете си "в подходящия момент".

Миналата година VinFast заяви, че планира да създаде фабрика за електромобили в Индия с инвестиция от 150 до 200 млн. долара през първата фаза на проекта. Заводът в Южна Азия ще има първоначален производствен капацитет от около 50 хил. автомобила годишно, като се очаква съоръжението да бъде въведено в експлоатация до 2026 г.

VinFast – която изгражда производствен комплекс на стойност 2 млрд. долара в Северна Каролина, САЩ, и планира да построи фабрика в Индонезия – се стреми да навлезе агресивно на пазарите в Югоизточна Азия и очаква в крайна сметка да набере "много капитал", за да подхрани плановете си за глобално разширяване, изтъква главният изпълнителен директор Ли Тхи Тху Туй в интервю за Bloomberg през октомври.

VinFast започна да продава електромобили в САЩ през 2023 г., като заяви, че планира първите доставки за Европа през четвъртото тримесечие на миналата година.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС