Най-впечатляващите изобретения в транспорта през 2023 г.

Очаква се да бъде пусната в продажба и летяща кола

22.12.2023 | 21:41 Редактор: Толя Стоянова
Най-впечатляващите изобретения в транспорта през 2023 г.

Напоследък свикнахме да се оплакваме от замрелия технологичен прогрес - в края на краищата вече мина почти четвърт век от третото хилядолетие, а къде са ваканциите на Марс, лекуващото всичко хапче и летящите коли? Но истината е, че прогресът съвсем не спи, както ще видите от този списък на най-любопитните нови открития и изобретения в областта на транспорта за последната година.

Лицево разпознаване пази от кражби

Германският производител на компоненти Continental представи в Лас Вегас новия си ултраширок дисплей за автомобили. Ключова част от него е способността на системата да сканира лицето на шофьора и да зарежда индивидуалния му профил - а също и да опазва колата от кражба. За целта в дисплея са интегрирани сензор Тrinamix и специален софтуер.

Автомобилни гуми...без гума

Автомобилните гуми са нещо, за което рядко се замисляме, извън периодите за смяна. Но всъщност те са огромен икономически и екологичен проблем. Недостигът на каучук тласка цените нагоре, особено за тежки индустрии като минната. При употреба гумите отделят вредни микрочастици, а след края на живота си нерядко се изгарят с цената на нови отрови, избълвани в атмосферата. Всичко това подтикнало Золтан Кемени да изобрети своите Air Suspension Wheels, при които каучукът е заменен от полиуретанови или стоманени нишки, опънати върху стоманена сърцевина.

Сертифицирана летяща кола

Вече загубихме бройката на стартъпите, които ни обещават летящи коли. които в повечето случаи са или самолети със сгъваеми криле, или електрически квадрикоптери, които нямат много общо с колите. Докато Model A на Alef Aeronautics на вид си е съвсем нормален автомобил с две места, макар и с доста футуристичен дизайн. 

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pexels