Кога се налага ремонт на дебитомера на автомобила

20.12.2023 | 09:34 Редактор: Тодор Петров
Кога се налага ремонт на дебитомера на автомобила

Дебитомерът е важна част част от електронната система за впръскване на гориво на вашия автомобил. С негова помощ компютърът за управление може да установи масата на засмукания от двигателя въздух.

Както ще разберете и в следващите редове, трудно е да не забележите проблеми с дебитомера. За щастие, такива се срещат рядко и могат бързо да бъдат отстранени. Ето и повече подробности.

Как работи дебитомерът?

Той се намира между въздушния филтър и дроселовата клапа и е отговорен за измерването на количеството влизащ въздух в двигателя. Конвенционалните дебитомери са с нажежаема жичка, а в сензора има два платинени резистора. Единият е покрит, а покрай другия минава въздух. Чрез електричество резисторите се нагряват, но в различна степен. 

Как да разберете дали имате проблем с дебитомера?

Когато сензорът на дебитомера е зацапан или повреден, той не може да подаде реални стойности към модула за управление на двигателя. Това означава, че оптималното количество гориво не може да бъде точно изчислено. Причината е, че към горивните камери постъпва или прекалено голямо количество гориво, или прекалено малко. 

Ето и признаците за проблеми с дебитомера:

  • Черен пушек, излизащ от ауспуха;
  • Повишен разход на гориво;
  • Загуба на мощност;
  • Светеща сигнална лампа на таблото. 

В случаите, в които дебитомерът е силно замърсен или дефектирал, двигателят влиза в авариен режим. Тогава моторът намалява своята мощност и работи по определени стойности. Това е и причината за сигнализацията от Check Enginе лампата на таблото.

Важно е да отбележим, че факторите, показващи наличие на проблем, е възможно да се дължат на дефектен EGR клапан. При всички случаи, ако забележите някоя от тези индикации, свържете се с доверен механик, който да отчете къде е проблемът. 
Какви са причините за повреден дебитомер?
Макар и рядко, възможно е с годините да се появят проблеми с дебитомера. Тогава към компютъра на двигателя постъпват стойности, които с времето стават все по-некоректни. 

Но какви са причините за повреда? Нека разберем по-долу:

  • Навлизане на вода във въздушния филтър;
  • Натрупани замърсявания по датчика
  • Фабричен дефект

Ремонт на дебитомера

Има случаи, в които почистването на дебитомера е достатъчно, за да работи сензорът отново правилно. Важно е да сте внимателни при почистването, защото сензорите са чувствителни на допир. Не забравяйте да почистите и кутията на филтъра и тръбите. 

Ако почистването не помогне, най-вероятно ще се наложи смяна на дебитомера. Съветваме ви да закупите такъв от доказал се магазин за авточасти, като той трябва да бъде сменен от професионалист. Причината е, че за някои дебитомери се изискват специални инструменти. Възможно е да е наложи и допълнителна настройка, за която е нужна апаратура.

Цената на самата част зависи от автомобила, който притежавате, и обикновено не е много висока. Тъй като дебитомерът е лесен за достъп, неговата смяна отнема около 15 минути до 1 час. Цената за труд също не е висока. 

Както всяка част на автомобила, така и дебитомерът може да се повреди. Обръщайте внимание на сигналите, които колата ви дава, за да отстраните проблемите с него навреме. Не подценявайте и нуждата от качествен дебитомер и добър механик - доверявайте се единствено на наложили се магазини и сервизи.

Снимка: pexels.com