Кои са най-добрите френски концептуални автомобили?

Най-старата кола в списъка има формата на яйце

03.12.2023 | 17:15 Редактор: Толя Стоянова
Кои са най-добрите френски концептуални автомобили?

Французите са създали някои доста интересни автомобили през годините, така че е нормално да очакваме, че техните концепции ще са също толкова впечатляващи. Тук ще разгледаме най-добрите френски концептуални превозни средства, които са се раждали през годините. Някои от тях са фокусирани върху автомобилните състезания, докато други представят визията на своите създатели за бъдещето.

Arzens L'Oeuf Electrique – 1942 г.

Най-старата кола в списъка има формата на яйце с великденска украса. Представена от френския дизайнер Пол Арзенс през 1942 г., L'Oeuf Electrique е малка електрическа градска кола. Защо електрическа? Тъй като по това време автомобилните горива се сблъскват с дефицит, Арзенс намира мощност от малък електрически мотор. Автомобилът е тестван в окупирания от нацистите Париж. Тъй като конвенционалните материали също недостигат, повечето части на L'Oeuf са рециклирани, като вътре са поставени плажни столове вместо обичайните седалки, а огромното предно стъкло е от плексиглас.

Renault Project 900 – 1959 г.

В каква посока се кара този автомобил? Кой знае. Renault Project 900 е обърнат наобратно. Създаден като концептуално такси, с четири врати и места за шест човека, двигателят е там, където трябваше да бъде от гледна точка на това как изглежда колата, т.е. под предния капак.

Citroen Karin – 1980 г.

Citroen Karin често попадат в списъка с най-добрите концептуални коли на 80-те години на миналия век. Сега намира място и в тази класация. Изграден е за автомобилното изложение в Париж през 1980 г., когато Citroen разбира, че няма какво да покаже.

Renault Espace F1 – 1994 г.

Искрено се надяваме, че на който и да му е хрумнала идеята за Renault Espace F1, живее охолен живот някъде зад гърба на огромен бонус за създаването на една от най-хубавите коли на всички времена. Защото този автомобил е точно такъв. Показан на автомобилното изложение в Париж през 1994 г., Espace F1 е уникално превозно средство, резултат от съвместен проект между Renault, Matra и Williams.

Citroën Xanae – 1994 г.

Междувременно, в страната на Citroën, екип от дизайнери работят върху нещо малко по-бавно - Citroën Xanae - MPV. Неговият фънки външен вид е съчетан с факта, че има една врата от едната страна, ножични врати от другата, въртящи се предни седалки и интересно оформен волан с три спици.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pexels