Самолет с гориво от готварски масла и животински мазнини прелетя от Лондон до Ню Йорк

Полетът е бил демонстративен и на борда не е имало пътници

29.11.2023 | 11:50 Редактор: Толя Стоянова
Самолет с гориво от готварски масла и животински мазнини прелетя от Лондон до Ню Йорк

За първи път самолет прелетя от летище "Хийтроу" в Лондон до летище "Кенеди" в Ню Йорк с биогориво. Пътнически самолет Boeing 787 извърши трансатлантически полет със 70 тона гориво, направено предимно от отпадъчни готварски масла и животински мазнини. Полетът е демонстративен и в него не участват пътници, но на борда са били основателят на компанията "Върджин Атлантик" Ричард Брансън, специалисти и журналисти.

Той е наречен полет  100,  защото работи  със 100% устойчиво гориво, което позволява на стандартния модел "787 Dreamliner" да извърши успешно пътуването  със 70% намалени въглеродни емисии.

В момента официалните разпоредби забраняват на авиокомпаниите да използват повече от 50% устойчиво авиационно гориво, но след успешно тестване "Върджин Атлантик" и нейните партньорски компании Rolls-Royce, Boeing и други получават разрешение от Федералната авиационна администрация на САЩ, регулаторите на Канада и Обединеното кралство, да извършат пътуване, използвайки 100% устойчиво гориво.

Този полет доказва, че с това гориво е подходящо за авиационната индустрия да намали замърсяването, но засега то е по-малко от 0,1% от реактивното гориво, използвано в световен мащаб, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Пешо
преди 4 месеца
Той е наречен полет 100, защото работи със 100% устойчиво гориво. И какво му е устойчивото на това гориво? Сигнализирай за неуместен коментар