Солена глоба за Toyota - ще плати $60 млн. за измама на клиентите си

В какво е обвинен автомобилният производител?

21.11.2023 | 20:36 Редактор: Толя Стоянова
Солена глоба за Toyota - ще плати $60 млн. за измама на клиентите си

Toyota Motor Credit Corporation (TMCC) се съгласи да плати обезщетение в размер на 60 милиона долара след иск от страна на Бюрото за финансова защита на потребителите (CFPB). До това се стигна, след като автомобилният производител и неговите дистрибутори бяха обвинение в незаконно възпрепятстване на потребителите да се откажат от допълнителни екстри при закупуване на превозни средства.

Друга точка на обвинението е предоставяне на кредитните институции на невярна информация за клиенти, в резултат на което кредитният им рейтинг е намален. В доклада на Бюрото се посочва, че клиентите, недоволни от наложените им услуги, са били насочвани към вътрешни сервизни екипи, които умишлено са усложнявали процеса по връщане на вече платените пари.

Не е уточнено за какъв тип продукт е налагана допълнителната такса, но цената варира от 750 до 2500 долара на кредит. Някои представители на Toyota дори умишлено са заблуждавали клиентите си, че предлаганият им продукт е задължителен. Според CFPB между 2016 г. и 2021 г. приблизително 118 000 клиенти на марката са били насочени към гореща линия, до която просто не е имало достъп.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pexels