Колко струва най-скъпият Fiat в света?

Спортният автомобил може да развие скорост от около 200 км/ч

20.11.2023 | 20:25 Редактор: Толя Стоянова
Колко струва най-скъпият Fiat в света?

Много рядък Fiat 8V от 1953 година се предлага на търга RM Sotheby's в Ню Йорк. Организаторите планират да получат до 2.6 милиона долара за необичайното спортно купе, като подробностите за колата бяха публикувани на уебсайта на аукционната къща. Fiat 8V е нетипичен модел на италианската марка, която е по-известна с достъпни градски автомобили. Едно време обаче луксозното туристическо купе е флагманът на Fiat и се сглобява ръчно изключително и само по поръчка.

От 1952 до 1954 г. са произведени само 114 бройки от 8V във всички модификации. Този специфичен автомобил обаче е още по-рядък - той е един от 14-те купета Fiat V8 Ghia Supersonic. През последните години такива коли се продават за над два милиона долара.

Студиото Ghia създава футуристично, но и максимално изчистена каросерия за Fiat V8 с дълъг капак, висока линия на прозорците и светлини, напомнящи дюзи на реактивен двигател. С 2,0-литров V8 двигател с мощност 135 конски сили спортният автомобил може да развие скорост от около 200 км/ч.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pexels