Експерти: Социалните мрежи са пълни със стари кадри и невярно съдържание

Изкуственият интелект ще помогне за удвояване на количеството подвеждаща и фалшива информация

22.10.2023 | 14:15 Редактор: Вяра Димова

На фона на войните в Близкия изток и Украйна социалните мрежи са залети с фалшиви новини.

Стари кадри от други конфликти, видеоигри, както и манипулации на видеа с различни софтуери: това са част от примерите за дезинформация и фалшиви новини в интернет, коментира журналистът Руслан Трад.

"Често хората прибързват със споделянето на тези материали, тъй като те се водят предимно от емоции и желание това съдържание да получи по-голяма видимост, което спомага върху разпространението на дезинформацията", каза Трад.

По думите на експерта по киберсигурност – Борис Колев, не може да спрем разпространението на фалшиви новини. С използването на изкуствения интелект се очаква удвояване на количеството подвеждаща и фалшива информация

"Бързите краткосрочни мерки са точно тези: да се принудят социалните мрежи наистина да филтрират съдържанието. То обаче става бавно. Когато потребителят качи фалшив клип, дори алгоритъмът да го хване, може да минат часове. През тези часове клипът може да стигне до хиляди, милиони хора", обясни той.

Не всички медийни организации разполагат с нужния софтуер, който да помогне за разобличаването на проблемно съдържание, смятат специалистите. А всеки случай на дезинформация може да доведе до насилие в реалния живот

Според Колев, благодарение на регулацията от Европейската комисия на фалшивите новини в интернет пространството, големите социални мрежи правят все по-добри алгоритми. Най-честият съвет, който дават експертите – потребителят да се информира само от медии с високо доверие. 

Вижте повече в репортажа.