Ferrari представи новия си спортен автомобил вдъхновен от 60-те

Доставките на версията със затворен покрив ще започнат до края на тази година

04.05.2024 | 17:00 Редактор: Деси Николова
Ferrari представи новия си спортен автомобил вдъхновен от 60-те

Ferrari NV представи спортен автомобил с двигател с вътрешно горене на стойност 395 000 евро (423 000 долара), предназначен да помогне на италианския производител да защити водещите си маржове в индустрията.

Моделът 12Cilindri, който се продава и във версия Spider кабриолет на стойност 435 000 евро, е вдъхновен от туристическите автомобили на Ferrari от 60-те години на миналия век и представлява свежа опция на фона на няколкото разпродажби. Двуместният автомобил демонстрира способността на Ferrari да продава автомобили, които средно струват четири пъти повече от тези на Porsche AG.

Ferrari вдигна цените и се възползва от това, че богатите му купувачи са по-малко засегнати от инфлацията и високите лихвени проценти. Макар че компанията започна да се ориентира към батериите, тя разчита до голяма степен на високодоходните си автомобили с двигатели с вътрешно горене, за да увеличи маржовете си. Представен в четвъртък в Маями преди Гран при на Формула 1 в града, най-новият модел на Ferrari разполага с 12-цилиндров двигател с мощност 819 конски сили.

Доставките на версията със затворен покрив ще започнат до края на тази година, а кабриолетът ще се появи в началото на 2025 г. Говорител на компанията отказа да коментира колко ще бъдат бройките. Автомобилът има същия стил на кокпита като Purosangue, който Ferrari развъртя през 2022 г., за да навлезе в доходоносния пазар на спортни автомобили.

Въпреки че новата моделна линия демонстрира продължаващия ангажимент на Ferrari към двигателите с вътрешно горене, главният изпълнителен директор Бенедето Виня започна да проправя пътя към електрификацията. Базираният в Маранело, Италия, производител изгражда фабрика за производство на хибридни и електрически автомобили, която ще бъде готова следващия месец, и планира да представи първия си изцяло електрически автомобил през четвъртото тримесечие на 2025 г.

Четете повече в bloombergtv.bg

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Pexels