Птицевъдството у нас има нужда от дигитализация, потребителите държат на качеството

"Ние искаме да превърнем всяко едно предприятие в една екосистема", каза Ивайло Гълъбов

25.09.2023 | 22:40 Редактор: Толя Стоянова
Птицевъдството у нас има нужда от дигитализация, потребителите държат на качеството

Бизнесът в областта на птицевъдството в България има нужда от нов тласък и този нов тласък ще дойде от дигитализацията, защото в момента имаме добре дигитализирани отделни сегменти, но те все още не са част от една екосистема. Това каза Ивайло Гълъбов, председател на УС на Съюз на птицевъдите в България.

Птицевъдството в България преминава през дигитална трансформация, задвижвана от нови технологии, които позволяват и по-високи нива на производителност, устойчивост, здраве на животните и качество на храните. Последните иновации в сектора бяха обект на внимание по време на поредното събитие, организирано от Съюза на птицевъдите в България, което се проведе в София миналата седмица Smart Poultry World - визия за бъдещето на птицевъдството в България. Това е първото по рода си изложение и международна конференция у нас, фокусирано върху иновациите в птицевъдния отрасъл.

По думите на Ивайло Гълъбов птицевъдството и свиневъдството са индустриални сектори в животновъдството и са сравнително автоматизирани, като птицевъдството се отличава с много високо ниво на автоматизация и в България, благодарение на предприсъединителните програми и Програмата за развитие на селските райони повечето от предприятията вече са модернизирани и са на прилично европейско ниво.

"Бизнесът действително има нужда от нов тласък и този нов тласък разчитаме да дойде от дигитализацията, защото в момента имаме добре дигитализирани отделни сегменти, но те все още не са част от една екосистема", подчерта Гълъбов.

"Ние искаме да превърнем всяко едно предприятие в една екосистема, за да могат да се обобщават и анализират данни и да могат бързо да се вземат решения. Секторът се развива бързо, изключително динамично и ние сме длъжни да взимаме решения бързо. Още повече, че потребителят винаги иска да получава най-високото качество на най-ниска възможна цена и ние трябва да отчитаме тези факти, за да имаме успех", смята той.

Четете цялата статия в bloombergtv.bg

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: БГНЕС