Мистериозна болест сее смърт сред птици в САЩ - застрашени ли са хората?

Орнитолози са озадачени от болестта, която върлува повече от два месеца

09.07.2021 | 11:48 Редактор: Елеонора Танева
Мистериозна болест сее смърт сред птици в САЩ - застрашени ли са хората?

Мистериозна болест покосява смъртоносно различни видове птици в Северна Америка. От април насам хората намират трупове на птици, но никой не знае каква е причината за смъртта им.

Орнитолозите казват, че мъртвите и болни птици обикновено имат подути очи, както и неврологични проблеми, които вероятно водят до загуба на равновесие.

Болестта вероятно се разпространява от около два месеца и вече е пропътувала поне 965 километра - от столицата, през Средния запад до Индиана. Експертите се опитват да проследят епидемията обратно до нейния произход и първи случай. 

"Първият случай, който видяхме, беше през април. В началото на юни започнахме да изпращаме птици до един ветеринарен център, където бяха особено разтревожени от числата. Досега сме отчели малко под 200 заразени", разказва Монсма, цитиран от "Дойче веле".

Все още проучванията не могат да отговорят на основния въпрос - кое причинява смъртта на толкова много птици. 

Това може да е заплаха и за хората

Изследванията са изключително важни, защото пореден птичи грип може да се окаже много опасен и за хората. "Заболяването се разпространява и върху други видове, със сигурност не можем да изключим възможността да се прехвърли и върху хората", коментира Монсма.

Хранилките за птици крият риск

За да предотвратят разпространението на заразата, от организацията са призовали щатите Вашингтон, Мериленд и Вирджиния да свалят хранилките за птици, докато епидемията приключи. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години