Meta ще трябва да плаща на Норвегия глоба от близо $100 хил. дневно

Причината е неприкосновеността на личните данни

08.08.2023 | 06:59 Редактор: Тодор Петров
Meta ще трябва да плаща на Норвегия глоба от близо $100 хил. дневно

Норвегия ще наложи на компанията Meta, която притежава социалните мрежи Facebook и Instagram, глоба на стойност един милион норвежки крони (98 500 американски долара) на ден, считано от 14 август, заяви вчера пред Ройтерс норвежкият регулатор, отговарящ за неприкосновеността на личните данни. 

Регулаторът предупреди на 17 юли, че Meta ще бъде глобена, ако не отстрани нарушенията, свързани с неприкосновеността на личните данни, установени от норвежкия орган. Засега няма коментар от  Meta във връзка с информацията за решението на норвежкия регулатор. 

Според него е недопустимо Meta да събира в Норвегия данни за потребителите, като например физическото им местоположение, и да ги използва, за да насочва към тях конкретни реклами. Тази практика, наричана поведенческа реклама, е бизнес модел, използван от големите технологични компании.

Meta разполага със срок до 4 август, за да докаже пред норвежкия регулатор, че е отстранила нередностите. Регулаторът уточни, че дневната глоба ще влезе в сила от 14 август, като срокът ѝ на действие е до 3 ноември.

Снимка: БГНЕС