Google използва огромни количества питейна вода за тестовете на изкуствен интелект

И други технологични гиганти са изразходвали подобни количества за охлаждане

29.07.2023 | 13:12 Редактор: Юлиан Христов
Google използва огромни количества питейна вода за тестовете на изкуствен интелект

Google използва огромни количества вода за тестовете си при разработката на изкуствен интелект. 

Според доклада за околната среда на технологичния гигант за 2023 г. компанията е използвала астрономическите 21 милиарда литра вода миналата година. Това е 20-процентно увеличение в сравнение с 2021 г., което вероятно може да се отдаде до голяма степен на нарастващите усилия на Google за развитие на изкуствения интелект.

Обучението на тези алгоритми в масивни центрове за данни изразходва огромни количества енергия плюс невероятни количества вода за охлаждане.

И по-голямата част от водата е достатъчно чиста, за да се използва като питейна.

Това не изглежда добре, особено като се има предвид, че недостигът на вода се превръща в належащ глобален проблем, включително на Западното крайбрежие на САЩ, където е базиран технологичният гигант.

Ситуацията стана толкова лоша, че планираният център за данни на Google в Аризона премина към "технология с въздушно охлаждане" поради недостиг на вода в района, според "Инсайдър".

В доклада си Google наистина твърди, че 82% от потреблението на сладка вода миналата година е дошло от региони с недостиг. Това не е проблем само за Google. Meta и OpenAI консумират огромни количества вода, за да поддържат центровете си за данни работещи.

Експерти изчисляват, че най-новият модел на изкуствен интелект на Meta, Llama 2, е удвоил нуждите от водни ресурси вода на компанията в сравнение с предшественика си, пише БГНЕС.

"Увеличаването на потреблението на вода се дължи на растежа на бизнеса и е в съответствие с други данни, базирани на нашите дейности“, каза говорител на компанията. "Ние работим, за да се справим с въздействието на потреблението ни на вода чрез нашия съобразен с климата подход за охлаждане на центрове за данни и стратегия за управление на водата", каза още той.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Тези технологични гиганти трябва да ги закрият. Те са виновни за затоплянето на планетата и за изразходването на ресурсите на планетата. Къде гледа Грета, къде са активистите, къде са еко-побърканите? Сигнализирай за неуместен коментар