Toyota изтегля над 110 хил. коли от цял свят заради дефект

Установено е, че въздушната възглавница може да се активира по време на движение

20.07.2023 | 18:07 Редактор: Михаела Кирилова
Toyota изтегля над 110 хил. коли от цял свят заради дефект

Японският автомобилен производител Toyota изтегля за ремонт автомобили от цял свят. В сервизната акция, която ще засегне повече от 110 00 превозни средства попадат и два модела на Lexus.

Всички коли са произведени през тази година, като проблемът при тях е един и същ. От Toyota не разкриват подробности, но съобщават, че повредата е открита в кабелния сноп между волана и въздушната възглавница на водача.

По предварителна информация вината е на доставчика на части, който е допуснал производствен дефект. В резултат на това японският автомобилен производител е получи лошо запоени кабели. Експерти на Toyota са провели собствени тестове и са установили, че заради дефектна връзка въздушната възглавница може да се активира по време на движение.

В резултат на това е решено в сервизите да бъдат изтеглени 110 047 автомобила Toyota Corolla, Corolla Cross, Highlander и Tacoma, както и Lexus RX и NX. Само преди дни проблем с кабелите беше открит и при модели на друг японски производител Nissan, като той налага сервизна акция на 1,5 млн. автомобила, сред които е и електрическият Leaf.

Повече по темата четете в automedia.investor.bg

Снимка: Pexels