Нова цел за крадците: Да внимават собствениците на електромобили

Кабелите за зареждане са нов начин за бързо незаконно забогатяване

19.07.2023 | 12:44 Редактор: Михаела Кирилова
Нова цел за крадците: Да внимават собствениците на електромобили

Крадците на автомобили стават все по креативни в търсене на нови неща, които да отмъкнат от превозните средства. На прицел вече са собственици на електромобили, тъй като се оказва, че кабелите за зареждане са нов начин за бързо незаконно забогатяване. Те или се продават такива, каквито са, или се предават скрап, тъй като съдържат мед, която е много ценна.

През последните години кражбата на катализатора се превърна в сериозен проблем за собственици на коли с двигател с вътрешно горене. Притежателите на електромобили се смятаха за късметлии, тъй като техните коли нямат нужда от този компонент. Разбира се, литиево-йонни батерии са още по-скъпи, но тяхната кражба е много по-трудна.

Престъпниците обаче се адаптират много бързо, като откриват нови неща, които са лесни за кражба и достатъчно скъпи, за да си заслужават риска.

Първоначално престъпниците се бяха насочили към зарядните станции, но там рискът е по-голям, защото много от тях са на осветени и оживени места. В същото време зарежданите пред домовете електрически коли са далеч по-лесна плячка - изваждането на кабела от контакта отнема само секунди, като това причинява сериозни проблеми на собственика, тъй като покупката на нов не е евтина.

Повече по темата четете в automedia.investor.bg

Снимка: Pexels